Zoeken
  • Debbie Jacob

Dag 1: De start


Ik startte mijn dag vandaag met een ademhalingsoefening. Dat probeer ik sowieso elke ochtend te doen. Ik ben de soort mens wiens hoofd bij het openen van mijn ogen, meteen

stampvol zit. Dan ben ik in gedachten al boodschappen aan het doen, koffies aan het maken op mijn werk of mijn meter aan het bezoeken. Ongestructureerd maken die gedachten me meteen klaarwakker, en bezorgen ze me buikpijn. Elke ochtend.

Dus dat is een patroon dat ik graag zou willen doorbreken en dat doe ik door te ademen. Je ademhaling volgen is één van de gemakkelijkste dingen om te doen wanneer je mindful wil zijn. Je hebt je ademhaling steeds bij je. Dus zij staat ook steeds voor je klaar om gevolgd te worden en opeens: ben je in het nu.


Als ik opsta, hou ik ervan om mijn dag te beginnen met een work-out. Vandaag had ik het geluk dat ik daar tijd voor had. Met "work-out" bedoel ik voornamelijk krachttrainings-oefeningen. Ik vind het zalig om mijn lichaam te doen werken, om te zien en te voelen dat je spieren kweekt en om jezelf fysiek te voelen vooruit gaan. Daarnaast is het voor mij meestal een goeie manier om in het nu te komen omdat ik simpelweg aan het afzien ben en aan niet veel anders kan denken op dat moment als "Amai, is't nog lang?!" Het leuke is dat, eens ik op mijn matje zit, ik ook echt de tijd neem. Eens ik de keuze heb gemaakt, vind ik het veel minder moeilijk om mezelf die tijd te gunnen. Dus daarna volgen er nog lenigheids-oefeningen, wat yoga en vandaag: een bodyscan.De bodyscan is een mindfulness-oefening waarbij je gedurende 15 minuten of langer aandacht geeft aan de verschillende delen van je lichaam. Je kan daarin zo gedetailleerd gaan als je zelf wil. Aandacht geven resulteert meestal dat je zwaarte probeert te voelen in dat lichaamsdeel. Het is ongelooflijk wat dat teweeg kan brengen. Ik heb eens het gevoel gehad dat mijn bed helemaal schuin ging hangen doordat ik mijn linkerzijde "zwaarder aan het maken" was. Je weet natuurlijk bij je verstand dat dat niet kan, maar op dat moment ben je je mind echt in de war aan het sturen. Bij het focussen op de verschillende lichaamsdelen, kan ik ook meestal instant mijn hartslag voelen op die plaats, wat bewijst dat aandacht te controleren is. En dat vind ik écht cool!

Vanmorgen deed ik de bodyscan van Edel Maex. Edel praat heel rustig op je in, waardoor ik eerlijk gezegd meteen in slaap gevallen ben. Eigenlijk is dat niet de bedoeling want dan ben je niet aan het trainen, maar ik denk dat ik vanmorgen ook gewoon nog wat moe was. Omdat ik natuurlijk niet in slaap wìl vallen, ga ik deze maand experimenteren met verschillende plaatsen om de bodyscan te doen. Nu lig ik meestal in mijn bed of de zetel, en misschien is dat net iets té comfortabel. Want mindfulness gaat niet over ontspanning, het gaat simpelweg over in het nu komen en gewoon zijn. Dat ontspannen gevoel kan natuurlijk wel een gunstige bijkomstigheid zijn.

Daarnet deed ik nog een 2e bodyscan van Eva Brobbel, een Nederlandse. Haar audio is iets actiever ingesproken, waardoor ik minder snel indommel. Maar Edel Maex krijgt toch nog steeds mijn voorkeur, misschien omdat ik er wel van hou om af en toe in te dommelen, hihi.


Conclusie: het was een mindfulle eerste dag vandaag! Ik eindig de dag ook met wat hoofdpijn en dat bekijk ik raar genoeg als iets positiefs. Waarom? Omdat ik voel dat het spannings-hoofdpijn is die loskomt doordat ik mijn lichaam meer aandacht heb gegeven vandaag. Algemeen voelde ik de mindfulle vibe de hele dag in mijn lichaam hangen vandaag. Misschien een beetje placebo-effect omdat ik weet dat ik ermee bezig ben, maar ik geloof toch liever dat het vanaf de eerste dag al een beetje werkt! #hoopvol


35 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com