Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand: Dag 5 & 6: Luisteren

Bijgewerkt: 7 okt 2019


Het geluid van de regen, Ramses (mijn partner) zijn ademhaling, het kraken van ons huis, mijn voetstappen op de trappen, het geluid van de automotor tijdens het rijden, het tikken van mijn vingers op mijn computerklavier, het gezoem van de verwarming, het luiden van de kerksklokken,… Het leven zit vol geluiden. En mijn weekend stond in het teken van ernaar te luisteren. Ik word rustig van het luisteren naar de alledaagse geluiden. Het brengt me instant in het nu. Het is voor mij op dit moment één van de meest effectieve manieren om rustiger te worden. Het is grappig hoe mensen ook razendsnel een betekenis geven aan wat ze horen. De meeste geluiden die je hoort, ken je, dus je plaatst ze meteen in een context. Het wordt eigenlijk pas interessant als je luistert op een manier alsof je de dingen voor het eerst in je leven hoort, met een open blik (of oor, hihi), zonder enig oordeel.


Het was vandaag zo'n typische herfstdag waar ik écht van kan genieten. Zo'n dag dat het extra gezellig is om binnen te zitten onder een dekentje en de regen te horen kletsen tegen de ramen. Op dit moment is het even gestopt met regenen en ik vind het eigenlijk spijtig. We hebben vandaag moeten lopen in de gietende regen en waren echt klètsnat, dus nu mag ik genieten van wat regen me kan géven. Op en top gezelligheid. Het geeft me op de ene of andere manier een beetje een gevoel van Kerstmis. Rond Kerst is het meestal heel koud, heeft iedereen de meest cosy kleren aan en branden de kaarsjes. Ik hou daarvan. Ik hou van warmte en bewegend licht. Ik hou van sjaals en mutsen. Ik hou van elkaar warm houden. Nu dwaal ik een klein beetje af, maar ik wilde dit ook even meegeven omdat ik me zo voel op dit moment.


Het was een heel druk weekend dit weekend en het is dan ook weer voorbij gevlogen. Gisteren sloot ik mijn dag af met een "Bodyscan", waarbij ik uiteraard in slaap viel omdat ik doodmoe was. Eerlijk gezegd deed ik het een beetje express deze keer. Ik wilde in slaap vallen, ik wìlde mezelf echt die rust gunnen. Het was crazy geweest op het werk dus ik verdiende het.


Vandaag gingen we naar de BIS-beurs, een beurs vergelijkbaar met Batibouw, maar dan wat kleiner. In de auto op weg naar daar, schreef ik het volgende: "Zoals ik al zei, is de auto een plaats waar mijn gedachten vaak afdwalen. En als ik niet aan het stuur zit en dus letterlijk niets te doen heb, word ik meestal wat zenuwachtig en resulteert dat in een tic nerveux. Ik pruts dan enorm aan mijn vingers met allemaal wondjes tot gevolg. Dus ik besliste om te focussen op alle geluiden. Ik hoor het nat wegdek onder onze auto kletteren, ik hoor de ruitenwissers, tussendoor zegt Ramses iets tegen mij, ik hoor zijn bewegingen wanneer hij zijn stuurt verpakt. Het is ongelooflijk hoeveel geluiden je kan onderscheiden als je erop let."Het is een meditatie op zich, leren luisteren. En zoals ik al zei, als het me lukt, werkt het meteen. Dan word ik rustiger en valt alles rondom mij even weg. Maar het is niet gemakkelijk om lang in die modus te blijven. Er zijn enorm veel dingen - mensen, een bepaalde soort geluiden - die je kunnen afleiden waardoor je weer in je gedachten valt. En dan is het de kunst om meteen terug te luisteren, zonder kwaad te zijn op jezelf omdat je na 5 seconden weer afgeleid bent. Ik vind het een uiterst moeilijke oefening, maar het is ook een zeer effectieve oefening. Zo gaat dat meestal: wat je het moeilijkst vindt, is het meest effectief voor je. Dus ik leer te luisteren, of nog meer te luisteren. Ik leer vooral te luisteren naar alles.

Het tikken van de regen op onze ramen is terug.

En ik geniet.

19 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com