Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand: Dag 11: Stilte

Hey iedereen!Normaal gezien zeg ik dat nooit, maar ik ben enthousiast en wil dat laten blijken, haha. Opnieuw zit ik vol energie en heb ik zin om duizend en één dingen te doen. De laatste dagen voel ik dat steeds vaker en dat is een goed teken! Dat wil volgens mij zeggen dat ik stilaan mijn evenwicht aan het terugvinden ben. Drie maanden geleden zat ik nog op een andere job en op een week tijd vond ik al een nieuwe. Van een rollercoaster gesproken... Het schijnt dat, als je van job verandert, je ook echt een soort van rouwproces doorgaat. Zeker als je er meerdere jaren gewerkt hebt. En met mijn vijf jaar denk ik dat een klein rouwproces wel nodig was. Maar nu, beetje bij beetje, voel ik mijn energie van voorheen terugkomen. Voel ik opnieuw de goesting om mijn eigen ding te gaan doen.Vandaag gaan we voor de allereerste keer voor een stilte-meditatie als oefening. Dat is, zoals het woord het zegt, gewoon zitten en stil zijn. Eerlijk gezegd heb ik daar een beetje schrik voor. Je hebt geen stem die je leidt, je hebt geen houvast. Je hebt enkel je eigen gedachten, je ademhaling en de stilte. Daarom speel ik voor mijn eerste keer nog een heel klein beetje vals en ga ik terwijl relaxatiemuziek opzetten. Ik ontdekte een hele tijd geleden dit filmpje op YouTube en sindsdien gebruik ik deze altijd wanneer het stormt in mij. Ondertussen is mijn geest al geconditioneerd op deze muziek en dat vind ik wel speciaal. Elke keer ik dit opzet, word ik bijna instant in het nu gezogen en vind ik rust. Ik ga zo meteen een kwartier in stilte doorbrengen. Ik moet wel zeggen dat ik heel benieuwd ben wat het met me gaat doen. Ik veronderstel dat het ook elke keer anders is, omdat je je gewoon elke keer anders voelt. En ik denk dat het sommige dagen ook heel confronterend kan zijn. We zullen zien. Tot binnen een klein half uurtje!


Ik heb mijn meditatie net achter de rug. Wat voel ik? Ik voel me rustig en alert tegelijk. Ook wel een beetje loom. Alsof er iemand een zwaar deken op me heeft gelegd, alsof de zwaartekracht meer op me inwerkt. Alsof mijn spieren meer ontspannen zijn. Tijdens de stilte-meditatie, was ik me ervan bewust dat ik mijn kaken aan het opspannen was, wat ik vaak doe. Dus ik liet ze meer ontspannen. En nu, op dit eigenste moment, voel ik heel lichtjes sluimerende hoofdpijn ontstaan. Niet alsof ik elk moment barstende hoofdpijn zal krijgen, maar wel een lichte druk op mijn ogen.Wat ik ook merkte, was dat mijn gedachten, na verloop van tijd, steeds meer afdwaalden. Wat normaal is, denk ik. Ik ben zo iemand die een soort van stress creëert in situaties waarin ik niet weet wat er zal gebeuren. Dus vanaf het eerste moment dat ik mijn ogen sloot, voelde ik al een lichte druk op mijn borst. Die druk nam af na verloop van tijd. Mijn grootste oefening is "mildheid". Als het niet lukt, accepteer je dat het niet lukt. Dan ga je niet harder gaan proberen, want dat heeft vaak een averechts effect. En die mislukking (want zo zie ik het dan) accepteren, dat is mijn grootste challenge. Als je niet leert te accepteren dat het niet altijd lukt, ontwikkel je een soort conditionering van dat stress-gevoel. Dat stress-gevoel ontstaat dan na verloop van tijd alvorens je de oefening gestart bent. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus dan de oefening dat je dàt op zijn beurt òòk weer accepteert. En zo raak je uit die vicieuze cirkel van zelfbeoordeling.


Ik moet zeggen, het lukte wel vandaag. Mezelf niet beoordelen. Voor mijn allereerste stilte-meditatie ging dat niet slecht. Er bestaat eigenlijk geen slecht of goed, er bestaat gewoon meer of minder in het moment zijn. En wanneer je het minder bent, moet je mild zijn voor jezelf. Ik had natuurlijk ook wel de muziek als houvast. Ik merkte vooral dat ik de geluiden van "de belletjes" leuk vond. Als je ernaar luistert, zal je horen dat er een soort belletjes een melodie vormen en die melodie volg ik in mijn hoofd en geeft me rust.


Conclusie: ik vond het heel leuk om te doen en het is zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben heel benieuwd welke ervaringen ik op dit vlak nog met jullie zal kunnen delen, want zoals ik al zei: het zal niet elke dag dezelfde uitkomst zijn. En dat is net het interessante.

0 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com