Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand: Dag 17: Micro-pauzes

Vandaag is het zo'n dag dat ik een beetje overal moet zijn. Eerst gaan werken, dan naar de muziekschool voor jazz-piano en daarna nog 4 uur coaching geven tot 9 uur 's avonds. Kortom: een ideale dag dus om me te focussen op het inlassen van micro-pauzes onder de vorm van ademhaling. Ik ben zelfs op dit eigenste moment een ademhalingsoefening aan het doen, maar ik moet toegeven dat dat echt niet simpel is terwijl ik schrijf. Alsof mijn hersenen niet kunnen verwerken dat ik die twee dingen moet doen.


"Micro-pauze" is een term die ik heb leren kennen in de hogeschool, toen ik journalistiek studeerde. Onze toenmalige leerkracht geschiedenis, vond het uiterst belangrijk dat ze, vooraleer ze het schooljaar begon, had uitgelegd wat micro-pauzes zijn. Vooral ook om duidelijk te maken dat we die allemaal moesten toepassen. En gelijk had ze, vond ik.Micro-pauzes zijn de kleine pauzes die iedereen heeft gedurende de dag. Bijvoorbeeld als we naar toilet gaan, als we op onze bus staan te wachten, als we in onze auto zitten,... Het zijn met andere woorden de soort pauzes waarin we de dag van vandaag meestal naar onze GSM grijpen, al hoop ik dat dat in de auto écht niet te vaak gebeurt. We willen constant weten wat er gaande is in de wereld, we willen constant in verbinding staan met anderen... Maar dat zijn net de momenten dat je ook tot jezelf zou kunnen komen. Dus vandaag deed ik dit al een keer of vier. De ene keer met meer succes als de andere keer, maar ik deed het toch. Om dit zelf te proberen, kan je een ademhalingsapp gebruiken zoals "Breathe Deep" of je kan ook de standaard relaxatie-oefening doen op je smartwatch, voor degenen die een smartwatch hebben zoals een Fitbit of een iWatch. Of je doet het gewoon op jezelf.


Als je een oefening doet waarbij je je ademhaling een beetje wil gaan controleren, is het belangrijk om op een paar dingen te letten. Eerst en vooral ademen we in via de neus en uit via de mond. Het inademen gebeurt rustig, maar kort en het uitademen duurt langer. Als we er een aantal cijfertjes op plakken: IN gedurende 1 à 2 seconden, VASTHOUDEN gedurende 2 seconden, UIT gedurende 6 seconden. De reden waarom we langer uitademen dan inademen is vrij simpel. Uitademen kan je vergelijken met op je rempedaal gaan staan. Wanneer we in de rush van onze dag beslissen om een ademhalingsoefening te doen, waarbij we langer gaan uitademen, zal je hartslag sowieso dalen en geraak je uit je vecht-vluchtmodus. Want dat is de modus waar veel mensen de hele dag inzitten als ze gestrest zijn.Door heel veel op mijn ademhaling te letten vandaag, voelde ik bijvoorbeeld op mijn werk dat mijn ademhaling heel snel verhoogt als ik er niet op let. Ik zit dan eerder in een borst- ademhaling dan in een buikademhaling, wat sowieso voor meer lichamelijke spanning zorgt. Door op dat moment even te focussen op de juiste ademhaling, werd ik instant iets rustiger. De reden dat ik naar mijn borstademhaling neig te gaan, is omdat ik mij constant aan het haasten ben op mijn werk. Logisch, want ik werk in de horeca, de klanten hebben geen uren de tijd om te wachten op hun koffie of lunch. Maar je kan je ook leren haasten mét de juiste ademhaling. Het moet gewoon een automatisme worden, meer niet. Net hetzelfde is stress ook niet nodig wanneer er vijf klanten tegelijk hun eten besteld hebben. Stress zal je daarbij misschien een tikkeltje helpen om het tempo een beetje op te drijven onder de vorm van adrenaline, maar een te veel aan stress doet je het overzicht verliezen.


Ikzelf doe de ademhalingsoefening met mijn Fitbit, waarbij ik ook het resultaat kan zien van mijn hartslag. Heel interessant vind ik dat. Op de meeste momenten lukte het heel gemakkelijk om mijn hartslag naar beneden te krijgen, maar één keer moest ik tijdens de oefening aan iets denken dat me lichtelijk irriteerde op dat moment, waardoor mijn hartslag was gestegen in de plaats van gedaald na de oefening. Dus soms volstaat ademhaling niet. Soms is het ook de mindset die moet veranderen.


Maar het helpt wel enorm. Het gaf me algemeen meer rust in mijn dag en je voelt ook dat je, na enkele minuten gefocust te ademen, ook makkelijker in die ademhaling blijft hangen. Dat is dan ook het uiteindelijke doel. Wijzelf zijn degenen die onze ademhaling kunnen controleren. Stress of eender welke andere factor hoeft daar geen invloed op te hebben. En om mooi te eindigen, een toepasselijk lied...


Tot morgen lieverds!14 keer bekeken1 reactie
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com