Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand Dag 2: "Zzzzzz"

Deze ochtend om 8u49...

Het is zo één van die dagen… Een ochtendhumeur. Als ik een ochtendhumeur heb, is dat zo één van die typische dingen waar ik een beetje tegen wil vechten. Niemand wil zich minder goed voelen als hij zijn dag start, logisch. Maar mindfulness gaat in de essentie over alles ontvangen met open armen, ook negatieve gevoelens. Dus dat is meteen een goeie oefening om mijn dag te beginnen. En je partner moet je dan maar goed genoeg kennen om te weten dat je de helft niet meent van wat je zegt, hihi.17u20

Ik heb net mijn dagelijkse mindfulness-oefening achter de rug. Ik koos opnieuw voor een Bodyscan van Eva Brobbel, maar ik deed de lange versie deze keer, die een klein half uurtje duurt. En opnieuw duurde het niet lang of ik lag in slaap. Ik voelde mezelf er nog eventjes tegen vechten en werd wakker als ze het had over de schouders, maar tevergeefs. Nochtans, ik probeerde het vandaag op een simpel matje, geen bed of zetel. Niets te comfortabel dus, maar het hielp niet. In slaap vallen tijdens een bodyscan is helemaal niet zo raar, zeker niet op het einde van de dag. Mijn lichaam vertelt me op dat moment gewoon dat ik rust nodig heb en daaraan toegeven is best een fijn gevoel. Het zit helemaal niet zo ingebakken in onze cultuur dat iemand van 26 jaar oud zich even op bed zou leggen in het midden van de dag, maar nu heb ik eindelijk mijn excuus gevonden om dat wél te doen, haha! Neen, even serieus. Ik ben het gewoon om het in mijn hoofd altijd heel druk te maken en ook om mijn dagen vol te plannen. Zeker wanneer ik een hele dag thuis ben want ik moet me toch nuttig maken? Daardoor put ik mezelf vaak uit en voel ik dat zelfs niet. Dat ik nu telkens in slaap val bij zo’n oefening, is een signaal voor mij dat het misschien zelfs beter is om mezelf af en toe letterlijk een halt toe te roepen. Net hetzelfde gebeurt bij mensen die ziek worden wanneer ze op reis zijn. Ze geven zichzelf èindelijk die verdiende rust, maar dan is het vaak al te laat. Door ziek te worden, vertelt je lichaam je “je hebt me iets te lang verwaarloosd, nu krijg ik eindelijk de kans om je te vertellen dat het niet zo goed met me gaat”. En hupla, daar lig je dan, ziek in bed op vakantie. Velen van ons zijn wezentjes die onszelf de kans niet geven om ziek te worden. Genoeg adrenaline, genoeg stress dus genoeg moed om te blijven doorgaan. Maar wanneer dat wegvalt, is het verhaal soms iets minder mooi. Mijn boodschap is dus, leer maar wat meer luisteren naar je lichaam. Durf moe te zijn en leg je maar eens op je bed, ook als 26-jarige!Wat voor mij ook een ideale manier is om ontspanning te vinden, en wat ik vandaag ook deed, is bij mijn meter langsgaan. Dat doe ik altijd wanneer ik voel dat ik wat rust nodig heb. Ik maak haar er blij mee want ze kan haar verhalen nog eens aan iemand vertellen en ik maak er mezelf blij mee, want veel anders dan naar haar luisteren is er daar niet te doen. Ik geniet dan gewoon van het babbelen over koetjes en kalfjes en zie dat zelden als tijdverlies, net omdat ik er haar zo’n plezier mee doe. Dus dat is ook een tip. Ga op zoek naar iets dat voor jou je hoofd even kan leegmaken. Ga wandelen in het park en neem bewust je GSM niet mee of neem een blad papier en teken wat of los een sudoku op of… Dat is ook mindfulness: 100% je aandacht aan iets geven en liefst iets waarvoor je geen vooropgesteld doel moet bereiken, want dan wordt het opnieuw presteren.


Dus conclusie van vandaag: we volgen ons gevoel een beetje meer en we voelen ons wat minder schuldig als er geen doelen bereikt zijn. Als we niet nuttig zijn bezig geweest. Want wat is dat ook: nuttig? Alles wat ik doe door op mijn matje te gaan liggen en in slaap te vallen is nuttig. Het enige verschil is dat het enkel nuttig is voor mezelf, en dat is soms nog wat aanpassen. Kiezen voor mezelf.


Tot morgen!

23 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com