Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand: Dag 19 & 20: Weerwoord

Om eerlijk te zijn, heb ik echt niet zo veel inspiratie vandaag om te schrijven. Het is zo'n heerlijke luie zondag. Gisteren zijn we naar een trouw geweest dus bijgevolg zijn we laat opgestaan. En de vermoeidheid hangt nog steeds een klein beetje in mijn lijf.Ik wil wel even iets kwijt. Ik las daarnet een artikel van een Nederlandse, Marisa Garau. Ze laat zich in haar artikel vrij negatief uit over meditatie en daar wil ik toch even iets over zeggen. Ze bekijkt mediteren en mindfulness als twee verschillende dingen, waarbij mindfulness positiever uitdraait voor haar dan mediteren. Mediteren is voor haar meer op een kussen gaan zitten of gaan liggen en daarbij ofwel een geleide meditatie doen (met audio) ofwel een stilte-meditatie. En bij mindfulness focust ze vooral op de dagelijkse bezigheden die ze met haar volle aandacht probeert te doen. Zoals jullie weten, doe ik beiden en gebruik ik de termen ook door elkaar. Mediteren is zò'n breed begrip dat het door iedereen op een persoonlijke manier kan geïnterpreteerd worden. Op zich maakt het ook niet uit welke term je gebruikt, het gaat mij vooral over wat ze vertelt over meditatie.


Voor alle duidelijkheid: dit is geen persoonlijke aanval op Marisa Garau, dit is gewoon iets waar ik het graag over zou hebben omdat er hoogstwaarschijnlijk nog veel andere mensen zijn die zo denken. Marisa schrijft het volgende: "Dit is wat er gebeurt als ik de moed op kan brengen om de zitmeditatie weer eens te doen: terwijl ik me probeer te concentreren op mijn ademhaling word ik elke twee seconden afgeleid door het gezeur van mijn gedachten. Dan begint mijn rug zeer te doen. Mijn benen gaan tintelen. Dit eist zoveel aandacht op dat ik nu onregelmatig begin te ademen. Mijn gedachten-productie werkt inmiddels op volle toeren. Ik verlies mezelf in het opstellen van lijstjes met taken die ik vandaag nog moet doen. Ik verzin oplossingen voor problemen die helemaal geen echte problemen zijn, gewoon omdat ik niets anders te doen heb. Zodra ik ontdek dat ik in de mallemolen van mijn gedachten rondren in plaats van deze met aandacht te bekijken, verlies ik helemaal mijn geduld Je hebt gewoon geen tijd om langdurig te mediteren. Waarom de officiële meditaties voor de meesten van ons niet werken SPECIAL REPORT on growing mindfulness omdat ik blijkbaar niet eens een paar minuutjes kan concentreren. Ik geef mezelf ervan langs dat ik toch echt niks kan en niks waard ben. Nu raak ik helemaal gefrustreerd en au, ik word gek van die rugpijn! Na minder dan tien minuten heb ik het zo met mezelf gehad dat ik die oh zo serene zitmeditatie bruusk afbreek met een resoluut basta!"


Zo gaat het bij mij ook op sommige dagen, al blijf ik ondertussen wel al veel zachter voor mezelf. Maar ik vind dit wel een perfecte schets van hoe het òòk kan zijn. Ik schrijf hier vaak neer wat het met me doet en de laatste dagen is dat een vrij positief verhaal. Maar sommige momenten op de dag lukt het me ook niet om erin te gaan. In sommige situaties ben ik nog steeds alles behalve mindful, maar het verschil is wel dat ik heb geleerd hoe ik er beter mee kan omgaan. Als je rugpijn hebt, kan je ook gaan liggen als je voelt dat dat beter voor je is. Als je gedachten afdwalen, is dat een goeie oefening om ze te leren sturen en terug te brengen bij de essentie van de oefening. Het verschil zit hem in hoe je tegen de dingen aankijkt en dat je zacht blijft voor jezelf, ook als het niet lukt. Ze spreekt op een bepaald moment over mindfulness alsof dat enkel focussen is op je dagelijkse bezigheden, maar mindfulness is ook jezelf op elk moment leren accepteren. En dat is voor mij al een heel belangrijke les geweest.


Pas op, ik geloof wel ook heel sterk in de mindfulness die zij schetst, waarbij je dagelijkse bezigheden de volle aandacht krijgen, want uiteindelijk gaat het daar naartoe. Constant in het nu leren zijn. Maar soms voel je je tijdens die dagelijkse bezigheden òòk niet goed en dwalen je gedachten òòk af en is het dan òòk de oefening om zacht te blijven. Die mildheid is zò belangrijk, altijd.


Ik geloof gewoon dat iedereen voor zichzelf mag uitmaken wat het beste werkt. Sommige dagen is mindfulness voor mij muziek maken, andere dagen lig ik graag in mijn bed met een audio-fragment. Maar ik denk dat de oefening om te leren en durven focussen op wat er gaande is in je lichaam en hoofd, de moeilijkste en meest beangstigende is. En wat het moeilijkste aanvoelt, is vaak de beste oefening.

Alleszins, zo denk ik erover.20 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com