Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand: Dag 21: Twijfels


8u35

Twijfels. Soms is het my middle name. Ik ben iemand die ongelooflijk veel nadenkt en daardoor ongelooflijk veel paden bewandelt in mijn gedachten. "Hoe zou het zijn als...? En wat als ik dat zou doen...? En zou ik gelukkiger zijn als...?" Op dat moment ben ik natuurlijk niet mindful en eerlijk gezegd voel ik me op die momenten vaak als een roos die wat naar beneden hangt. Wat triestig omdat ik op dan niet dankbaar kan zijn voor wat ik heb.


Dus vandaag gaat de focus naar dankbaarheid en bestaansrecht. Ik geef mezelf het recht om te bestaan met het gevoel dat ik nu heb én ik ga op zoek naar de dingen waarvoor ik dankbaar mag zijn, om terug dichter bij mezelf te komen.17u12

Heel speciaal om de oefening "Bestaansrecht" te doen wanneer je écht met iets zit. Ik deed hem vanmorgen net voor mijn werk. Het is alsof je op dat moment voelt dat de hemel een beetje opklaart. Ik schreef het volgende net na de oefening: "Opeens valt het op me neer als een wit doek en besef ik dat het oke is. Dat ik inderdaad bestaansrecht heb samen met al mijn gedachten. Dat er ruimte voor is. Iedereen twijfelt wel eens." Ik heb heel snel de neiging om over te gaan tot harde gedachten over mezelf wanneer ik twijfel. Gedachten zoals "Waarom heb ik die twijfels toch altijd, kan ik nu niet gewoon eens gelukkig zijn?" en "Hoe kan dat nu, ik slinger van het ene naar het andere gevoel!" Op die momenten verander ik ook in een doemdenker en zie ik verschillende rampscenario's voor mij. Plotse wendingen die mij absoluut niet gelukkig zouden maken, maar die ik op dat moment als noodzakelijk wil/kan zien. En de oefening "Bestaansrecht" doet me op die woelige momenten terug ademen. Ze geeft me mijn mildheid terug en geeft me vooral ook het gevoel dat ik me zo màg voelen.Ik bén ook gewoon zo. Ik zal altijd in de kleine hoekjes op zoek blijven gaan naar waar ik mezelf, maar ook mijn leven kan verbeteren, als een soort van wedstrijd zonder einde. En soms doe ik dat op zo'n manier dat ik mijn gevoel niet meer kan vertrouwen. Mijn gevoel liegt me zogezegd iets voor. Op zulke momenten zou ik beginnen geloven dat mijn gelukkige momenten gebaseerd zijn op lucht, op niks, en werkelijk dus ook niet bestaan. Ja, het gaat soms ver. Ik heb me al afgevraagd waar het vandaan komt. Kan het zijn omdat ik niet altijd geloof dat ik het verdien om gelukkig te zijn? Of heb ik gewoon een dwangmatige drang in die zoektocht naar iets beter?


Alleszins heb ik wel degelijk veel dingen in mijn handen om dankbaar voor te zijn. Ik ben een rijk persoon op dat vlak, dat besef ik ten zeerste. Het is één van mijn beste oefeningen, mezelf blijven accepteren in periodes van twijfel. Mezelf zien als een twijfelaar en daar oke mee zijn. Als een wit doek dat op me neervalt.0 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com