Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand: Dag 28: Dankbaar

17u08

Vanmorgen was het niet de beste ochtend aller tijden. Ramses had slecht geslapen, ik had slecht geslapen, dus sowieso sta je dan niet supervrolijk op. En mijn hoofd zat vol daarbovenop. Met de niet meest positieve gedachten. Maar op dit moment voel ik me dankbaar, dus we hebben een ommekeer kunnen maken, gelukkig.Soms overloop je in je hoofd telkens weer opnieuw alles wat je ooit is aangedaan. Je hebt het er al duizenden keren over gehad met mensen, je hebt je hart al meerdere malen kunnen luchten, maar tòch lijkt dat niet genoeg te zijn. Het blijft maar draaien, je blijft er maar over malen, het blijft je bezighouden. Je beseft dat het verloren energie is, maar het onrecht is je aangedaan en je voelt je nog steeds kwaad en gefrustreerd en teleurgesteld. En eigenlijk, je voelt je vooral nòg kwader als je het erover hebt, want je beleeft het allemaal weer opnieuw. Dat is een keuze die we maken en dat is ongeveer de mood waar ik vanmorgen inzat. Iedereen maakt dingen mee en iedereen wordt gekwetst, maar soms kruipt het onder je huid, neemt het bezit van je lichaam en voel je die zwaarte in je lichaam weer. En het lijkt op die momenten alsof je geen keuze hebt. Alsof je niet kan kiezen om er anders mee om te gaan. Je bent ervan overtuigd dat je het gewoon weer eens moet ondergaan.


Maar dat is niet waar. Je kan op elk moment starten met jezelf ervan te overtuigen dat dit niet hoeft te bepalen hoe jouw dag eruitziet, hoe jij je zal voelen vandaag. Je kan naar de situatie leren kijken op één van de volgende manieren: "Wat heb ik eruit geleerd?", "Hoe kan ik in de toekomst beter mijn grenzen stellen zodat de kans kleiner is dat ik nog eens in zo'n situatie terechtkom?", "Waar kan ik ondanks alles dankbaar voor zijn?" Dat zijn al drie manieren waarmee je je mindset kan omdraaien. En er zijn er nog!


In mijn specifiek geval heeft het grotendeels te maken met mijn ongelooflijk vermogen om de goedheid in iemand te willen blijven zien. Ook als er al meerdere malen duidelijke signalen zijn geweest dat je de persoon in kwestie simpelweg niet zo graag hebt. Dat is oke, dat kan gebeuren, maar ik vind dat niet leuk. Zeker niet als ik er een poosje van overtuigd ben geweest dat het omgekeerde waar was. Daarnaast ben ik ook gaan geloven dat alles wat die persoon beweerde, waarheid was. Nu weet ik dat dat haar waarheid was en ik heb de mijne. Want dé waarheid bestaat niet, die is voor iedereen anders. Op die manier ontstond er natuurlijk een gevaarlijk spelletje waarbij ik alles behalve mezelf kon blijven en me in kanten en bochten wrong. En haar waarheid haalde me naar beneden en hield me klein. Tot ik opeens besefte dat het hele verhaal niet meer klopte voor mij, dat het vol gaten zat. Dat het op weinig gebaseerd was en dat ik dus veel energie verloren ben aan een luchtbel. Ik kan je op een blaadje geven dat dat zorgt voor verdriet, woede, frustratie, geroep, getier, aaaaah, tsjakka, boem!


Maar toch voel ik me dankbaar. Want ik ben zo sterk geweest om er te kunnen uitstappen, uit die hele luchtbel. Ik heb tijdens die hele weg ook mensen ontmoet die ik graag ben beginnen zien. Èn ik heb vanmorgen de afspraak met mezelf gemaakt dat ik de komende dagen ga werken aan erop te kunnen terugkijken zonder wrok. Want ik wil niet boos en gefrustreerd zijn. En het verdriet hebben we gehad. Ik heb het ook niet in mij om wraakzuchtig te zijn, ik vind dat dat niets helpt.Wat ik heel belangrijk vind, en dat leerde ik door de "Metta-meditatie", is kunnen kijken naar eender welke persoon met mededogen. Die persoon is ook op zoek naar bevestiging en liefde. Die persoon wil ook een mooi avontuur van zijn leven maken. Die persoon weet ook niet altijd alles. Die persoon is ook een mens. En een mens verdient respect. Dus ik heb mededogen en dat geeft me kracht. Want dan sta ik erboven, niet als in: "ik ben beter", maar gewoon, ieder zijn weg. Ik word niet meer meegesleurd door emotie en ik geef het een plaats. Iets waar ik uit leerde.

Zalig.

26 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com