Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand Dag 4: Herfstbladeren

Deze ochtend: 10u22

Vandaag moet ik een beetje overal tegelijk zijn, dus tussendoor schrijf ik wat dingen op. Het is de bedoeling dat ik vandaag ga focussen op één van mijn zintuigen. Dat is één van de basisprincipes die je kan toepassen binnen de mindfulness. Ik heb gekozen voor "kijken" vandaag, of misschien beter gezegd: "zien", want ik vind dat er een groot verschil is tussen die twee.16u49

Door dat grote verschil, merk ik op het einde van de dag dat ik niet zo heel veel gezien heb. Wat bedoel ik nu met dat verschil? Net hetzelfde als het grote verschil tussen dingen horen of er echt naar luisteren. Je kan naar dingen kijken, mensen tegenkomen, ermee babbelen en verder niets. Maar je kan ook echt gezien hebben dat die persoon er heel gelukkig uit zag en door echt te luisteren naar zijn of haar verhalen, te weten komen waar die uitstraling vandaan kwam. Je doet het vaak niet met opzet, naar dingen kijken zonder ze echt te zien, maar je weet op dat moment wél zeker dat je niet 100% in het moment bent. En elke keer ik vandaag probeerde om écht dingen te zien, ontdekte ik nieuwigheden. Ik zag bijvoorbeeld de mooie herfstbladeren aan de bomen met hun 1000 tinten rood, geel en groen. Prachtig vind ik dat. Kleine dingen vallen je dan op en die kleine dingen maken het leven mooier. Nu, ik moet wel zeggen, toen ik daarnet schreef dat ik niet veel gezien heb, besefte ik opeens dat dat niet helemaal waar is. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik tijdens mijn drukke service in de koffiebar vooral op automatische piloot bestellingen had uitgevoerd, maar dat klopt toch niet helemaal. Ik herinner me nog glashelder de zachte blik van een vriendelijke man, toen ik zijn bestelling gaf. Ik herinner me nog hoe een ouder vrouwtje heel schattig zei "ik ga mij hier al zetten, maar nog niks bestellen hoor, want mijn vriendin komt pas om half 12 en ik ga op haar wachten!" Hihi, mensen die denken dat ze zich voor alles moeten verantwoorden aan ons.Dus ik zie wél veel dingen en daar ben ik eigenlijk wel blij om. Het zijn bijvoorbeeld de momenten in de auto, dat mijn gedachten meestal afdwalen. Dààr zit mijn oefening. Op die momenten kan ik meer leren zien wat of wie ik passeer. En zo ontdek je de mooie herfstbladeren... Of wanneer ik dingen doe die een gewoonte zijn. Bijvoorbeeld: de was opvouwen. Daarom heb ik daarnet als oefening met 100% aandacht de was opgevouwen. Wat ik dan opmerk, is dat ik het meteen een stuk trager begin te doen, omdat je opeens de textuur van je kleren wil voelen, of wil zien hoe ver een stof kan uitrekken. Klinkt een beetje raar allemaal, maar je kan het gerust eens zelf proberen. Neem één van je dagelijkse activiteiten en doe die met 100% aandacht. Wanneer je gedachten afdwalen, keer je gewoon terug naar de oefening. Je zal merken dat het echt niet gemakkelijk is om zoiets simpel als je tanden poetsen of je schoenveters knopen 100% bewust te doen. Maar ìk vind het leuk!


Ik sluit af met mijn "Zitmeditatie" die ik daarnet deed. Een kwartiertje op mijn zitkussen, luisterend naar Eva Brobbel. Focus op mijn ademhaling, op mijn gedachten, op mijn gevoelens. Het is leuk om die ruimte dagelijks voor mezelf te creëren. Het helpt me om rustiger te worden na een drukke werkdag. Ik ben dankbaar naar mezelf toe dat ik dit doe. Ik raad het iedereen aan!


Tot morgen!

0 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com