Zoeken
  • Debbie Jacob

Mindfulness-maand: Dag 7: Planning


21u05

Het is zo één van die avonden waar er weinig volgens plan verloopt. Terwijl ik dit neerschrijf, besef ik dat er eigenlijk niet zo heel veel aan mijn avondplanning gewijzigd is, maar dat het eerder gaat over de wanneer. En de wanneer is: later dan gepland. Ik kan zeggen dat ik het momenteel echt haat wanneer de dingen niet op het tijdstip gebeuren dat ik in mijn hoofd heb. Ik wil op het einde van de dag alles gedaan hebben dat ik in mijn hoofd had te doen én ik wil me ook nog even op mijn gemak kunnen zetten daarna. Wat is deze avond een goeie oefening voor mij. Ik had deze blog een uur geleden al willen schrijven en ik had mijn mindfulness-oefening al achter de rug willen hebben. Ik had ook graag genoeg potjes gehad om mijn versgemaakte soep in te vriezen, maar dat is een heel andere zaak. Soms lopen de dingen gewoon niet zoals gepland. Kleine dingen, grote dingen, zo zit het leven nu eenmaal in elkaar.En als er iets is waar ik tegen vecht, is het dat. Vroeger nog veel meer dan nu, maar nu ook nog te veel naar mijn goesting. Daarnet bijvoorbeeld: ik ging mijn soep mixen en afkruiden. Dat is iets wat ik graag doe, want ik kook graag. Toch koos ik ervoor om lichtjes geïrriteerd alles af te werken omdat het in mijn hoofd al te laat was om nog met de soep bezig te zijn. Ik heb geprobeerd dat moment als oefening te zien en soms lukte het. Soms lukte het om gewoon in de modus van "ik kook graag" mijn soep af te werken. Maar niet altijd. En dat is in principe oke. Op dat moment moet ik zacht zijn voor mezelf en beseffen dat het niet allemaal meteen van een leien dakje loopt. Je kan niet verwachten van jezelf dat je na een weekje mindfulness opeens alle nodige klikken in je hoofd kan maken.Ik probeer nu op sommige momenten gewoon zomaar uit mijn hoofd te stappen. Alsof je in een file beslist om even uit je auto te stappen en langs de kant van de weg te gaan staan om naar de file te kijken. Gewoon ernaar kijken, niet erin stappen. Niet erin meegaan. Het is op zich een raar fenomeen: denken of in gedachten verzonken zijn. Waar hebben we dat eigenlijk geleerd? Wanneer leerden we onszelf een bepaalde soort werkelijkheid te creëren in ons hoofd? Want dat is wat we doen. We creëren vaak bepaalde ideeën, bepaalde beelden en daardoor ook bepaalde gevoelens van hoe het was, hoe het zou kunnen zijn, of hoe het gaat worden. Zonder de kunst van de onwetendheid een kans te geven. We oordelen zo graag over onszelf en over de ander.

Zonde. Ik ben alvast iets gekalmeerd... Tijd voor mijn mindfulness-oefening: "Zonder doel".


Door te luisteren naar mindfulness, leer je de dingen op een andere manier te bekijken. Of leer je, wat je al wist, op een zachte manier toe te passen. "Zonder doel" ging over mindfulness doen "Zonder doel". De titel van de oefening sprak me aan, want ik zit op dit moment in een vrij harde modus ten opzichte van mezelf. Ik kan soms heel hard oordelen over mezelf en streng zijn. "Zonder doel" gaf me de nodige woorden voor dit moment. We zijn het gewend om verwachtingen te scheppen, een hele dag door. We verwachten dat de zon zal schijnen, we verwachten dat we goedgezind zijn en veel energie hebben en in mijn geval verwachten we dat alles volgens schema verloopt. Die verwachtingen loslaten werkt bevrijdend. Ik voel op dit moment bijvoorbeeld dat ik wil stoppen met schrijven en nog even gewoon wil zitten. Alleen.

Dus ik verwacht van mezelf geen mooi einde aan mijn verhaal van vandaag. Ik stop abrupt met schrijven, gewoon, omdat het kan.0 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com