Zoeken
  • Debbie Jacob

Oktober: Mindfulness-maand


Morgen start er een nieuwe maand (voor wie het nog niet wist, hihi). Voor mij zal het de start worden van een klein avontuur dat ik voor mezelf creëer. Ik ga het mezelf elke dag van de maand oktober gunnen om tijd te maken voor mindfulness. Voor wie niet helemaal bekend is met het begrip mindfulness... Mindfulness is leren kijken naar het nu en bovenal leren leven in het nu. De dag van vandaag zit de meerderheid van de mensen met zijn gedachten bij het verleden of in de toekomst, wat vaak voor blijvende stress, verdriet, kwaadheid of noem maar op zorgt. En bij mij is dat niet anders. Mijn verhaal...


De waarheid is dat ik een vechter ben. En de echte waarheid is dat ik nog het meeste vecht tegen mezelf. Ik verwacht mezelf capabel elke dag doelen te bereiken. En dat kunnen kleine doelen zijn zoals de was doen of een beetje strijken, maar ik verwacht ook van mezelf dat ik al verder stond dan dat ik sta. Dat is het eigenlijk: ik wil al verder staan dan dat ik sta. En ik zoek manieren om mezelf dagelijks misschien zelfs een klein beetje te straffen wanneer ik vooral dàt doel niet bereikt heb. Ik kan je op een blaadje geven dat er al 26 jaar gepasseerd is zonder dat ik sta waar ik wil staan in mijn hoofd. En er schreeuwt een soort van zacht stemmetje aan de andere kant van het voetbalveld “oejejoejejoejejoej, Debbie toch, wees toch niet zo streng voor jezelf”. Maar zijn we dat niet allemaal een beetje? Streng voor onszelf?


Mildheid.


Krachtig woord.Het is iets dat ik aan het leren ben. Binnenkort, in november, start ik met een 6-wekenprogramma rond mindfulness bij Edel Maex, één van de grondleggers in België van de mindfulness. Daar zal mildheid één van de woorden zijn die het allermeeste aan bod komt. En die mildheid, het zit er al een beetje in hoor, bij mij. Maar elke keer ik mild ben geweest voor mezelf, schuilt er een kritische stem achter het hoekje die zegt “komaan Debbie, je kan meer dan dit”. Ik kan mezelf nooit eens écht laten gaan, laten zijn. En dat vind ik een probleem. Zonder het te zien als een berg die ik nooit zal kunnen beklimmen, wil ik daar wel echt aan werken. Want waar ik sta, als ik echt eerlijk ben, is misschien iets om trots op te zijn, als ik daarvoor kies. Waar ik sta, is doodgewoon ook waar ik sta. Niet verder, maar ook geen stap minder. En ik weet, by fact, dat ik al wat stappen gezet heb.


Dus: voor ik met het échte werk begin bij meneer Edel Maex, geef ik mezelf deze maand een introductie. Een tijdje geleden deed ik dit al eens door middel van een mindfulness-doeboek, waarin je wekelijks specifieke instructies krijgt, maar deze keer doe ik het ietsje meer vanuit mijn gevoel. En jullie kunnen mijn avontuur volgen. Ik zal dagelijks een kleine update posten van wat de mindfulness met me deed. En misschien inspireer ik wel mensen, wie weet. Al is dat mijn hoofddoel niet. Mijn hoofddoel is zorgen voor mezelf, met die hoogstnodige mildheid. En ik geloof, dat als ik nog maar een klein beetje kan overbrengen wat mindfulness met mij kan doen, het inspireren vanzelf zal volgen.

Want het is een krachtig iets, daar ben ik alvast nu al van overtuigd.

0 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com