Zoeken
  • Debbie Jacob

Woelige schrijfsels bij een nieuw schooljaar

Een nieuw schooljaar begint. Kindjes lopen weer op straat met hun schattige boekentasjes op de rug, tieners klagen opnieuw over te vroeg moeten opstaan en vooral: alles valt voor iedereen weer in een zekere structuur.


Structuur, ik hou daarvan. Ik hou ervan te weten hoe mijn dag er zal uitzien en ik hou er vooral van wanneer ik op het einde van de dag echt alles heb kunnen doen dat ik gepland had in het begin van de dag. Dat gebeurt nooit. Ik plan veel te veel in mijn hoofd, daar moet ik misschien dringend iets aan doen. Dat leren denken in stapjes en niet in sprongen van 5 kilometer vooruit. Zo werkt het nu eenmaal niet. Het helpt me wel om ambitieus in het leven te staan. En daar ben ik best trots op. Maar het demotiveert soms ook, dat denken in grote sprongen... En daar heeft m'n perfectionisme dan weer veel mee te maken.


Algemeen heb ik geleerd dat perfectionisme niet zo gezond is. Altijd die verwachting van jezelf dat je de dingen "perfect" doet. Wat is dat zelfs, perfectie? Het is zo'n abstract begrip. In muziek bestaat dat zelfs niet. Je kan iets technisch perfect zingen of spelen, maar daarmee heb je je publiek nog niet geraakt. En iemand raken, dat is alleszins de reden waarom ìk muziek maak. Streven naar perfectie neemt heel vaak de kwaliteit van een moment weg, het genieten, de glimlach op je gezicht, het voelen. Dus laten we misschien allemaal wat minder perfectionistisch zijn.


Want een nieuw schooljaar begint. Het huiswerk stapelt op, de hobby's komen er terug aan en af en toe moeten we misschien nog eens buitenspelen. Dus verlies geen tijd aan het streven naar perfectie. Aan het behalen van tienen en aan iedereen altijd tevreden willen stellen. Verlies ook niet te veel tijd aan alles altijd in een structuur te willen gieten. Ga naar buiten, geniet van de zon en geef jezelf die kleine momentjes van "er gewoon zijn". Dat is een goede les voor mezelf, maar ook voor jou.


Succes!

0 keer bekeken
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

©2017 by Singer-songwriter Debbie Jacob. Proudly created with Wix.com